Elektrostatische flock machines laden de flock deeltjes zo dat deze vervolgens worden aangetrokken tot het geaarde oppervlak dat moet worden geflockt. In tegenstelling tot met luchtdruk aangebrachte flock die slechts een flocklaag op het oppervlak sprenkelen, zorgt de elektrostatische toepassing ervoor dat de vezels uiteindelijk in een rechte hoek ten opzichte van het oppervlak staan, resulterend in een fluwelen afwerking.

Elektrostatisch flocken wordt gebruikt in de automobielindustrie voor het flocken van raamrubbers, dashboardkastjes, muntenbakjes, deurpanels, middenconsoles en dashboards. Rally auto’s hebben meestal geflockte dashboards om reflecties te verminderen en om een ​​aangepast dashboard als nieuw af te werken.

Door gebruik te maken van de juiste hechtlaag kan flock worden toegepast op een eindeloze reeks materialen, waaronder plastic, metaal, hout, rubber en glasvezel.

Flocken voor decoratie is natuurlijk niet nieuw; soortgelijke methoden werden in de Middeleeuwen gebruikt om vezelstof aan kleverige oppervlakken te hechten. In de jaren 1970, met de komst van verbeterde technologieën en kleefstoffen, maakte dat flocken een populaire decoratie methode werd. In de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig, verdween de populariteit van flocken en verdween flocken bijna volledig.

In de afgelopen paar jaar is de vraag naar flocken toegenomen. Flocken wordt op grote schaal gebruikt in veel industriële toepassingen. Geflockte oppervlakken verminderen condensatie, werken als goede thermische isolatoren en worden al jaren in de auto-industrie gebruikt voor zaken als handschoenenkastjes, deurlijsten en raambekleding.

Kortweg omvat het flock het aanbrengen van korte monofilament vezels, gewoonlijk nylon of rayon, direct op een object dat eerder is bekleed met een hechtlaag. De diameter van de afzonderlijke flockvezels is slechts enkele duizendsten van een centimeter en varieert in lengte van 0,25 – 5 mm. Hechtlagen waarop de vezels worden aangebracht, moeten dezelfde flexibiliteit en slijtvastheid hebben als de flockvezels. Het proces maakt gebruik van speciale apparatuur die de flockvezels elektrisch oplaadt, waardoor ze rechtop gaan staan. De vezels worden vervolgens aangetrokken door de negatief geladen hechtlaag waardoor de vezels rechtop in het object worden vast gezet. Flocken is zowel duurzaam als permanent. Flock kan worden toegepast op glas, metaal, plastic, papier of textiel. Toepassingen voor flock zijn ook te vinden op veel items, zoals kleding, wenskaarten, trofeeën, promotieartikelen, speelgoed en boekomslagen.

Chat openen
Kunnen we u helpen?